İhracatı engelleyen başlıca 10 faktör arasında rekabet gücünü artırmak için teknoloji eksikliği, ihracat işlemlerini finanse etmek için yüksek maliyetli fonlar, ihracatı desteklemek için hükümet teşviklerinin eksikliği, bankaların ihracat işletmelerini finanse etme isteksizliği, karmaşık ihracat evraklarını yönetme becerisi eksikliği, istikrarsız döviz kurları, yüksek tarife ve tarife dışı engeller, hükümet kurumlarından destek eksikliği, iş yapma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ürünlerin rekabet gücünün azalması ve ihracat pazarlarının kalite gereksinimlerini karşılayamama yer alıyor.
İhracat pazarındaki fırsatları değerlendirmeyi düşünen herhangi bir işletmenin bu gibi zorluklarla başa çıkma ve riskleri en aza indirme konusunda hazır olması son derece önemlidir. Bu durum, uluslararasılaşma hazırlığı veya ihracata hazırlık kavramına yol açmıştır.
İhracata Hazırlık Yeteneği Nedir?
İhracata hazırlık, bir kuruluşun yerel operasyonlardan dış pazarlarda faaliyet göstermeye geçmesini sağlayan bir iş potansiyelidir.
İhracata Hazırlık Tanımları
1990’dan 2014’e kadar, Cavusgil (1990), Liesch ve Knight (1999), Van ve Viviers (2005), Tan ve ark. (2008) ve USAID (2009) gibi farklı yazarlar ve kuruluşlar tarafından farklı türden tanımlamalar yapıldı. Dünyanın farklı yerlerinde, ihracat pazarlarındaki fırsatları keşfetmek için, böyle bir işletmenin sahip olması gereken temel nitelikler veya özellikler olduğunu kabul ettiler. Ancak, bu nitelikler bir işletmede bulunmuyorsa, böyle bir organizasyonun uluslararasılaşmaya veya yurtdışı pazarlarda satış yapmaya hazır olmadığı kabul edilir.
Export Hazırlıklılığı Değerlendirme Faktörleri Farklı yazarlar tarafından dünya genelinde çeşitli çalışmalar yapılmış ve bir işletmenin ihracat hazır olmadan önce dikkate alması gereken faktörler belirlenmiştir. Uluslararasılaşmaya engel olan zorluklar ve export hazırlıklılığı kavramıyla ilgili yapılan çeşitli literatür incelemeleri, birçok faktörü vurgulamıştır. Bu faktörler yazar tarafından derlenmiş ve analiz edilerek Export Hazırlıklılığı Değerlendirme Kriterleri adlı bir model oluşturulmuştur. Bu modelde listelenen faktörler oldukça kapsamlıdır ve incelenen literatürlerin kapsamadığı veya zayıf olduğu alanlarda önemli iyileştirmeler sağlamıştır. Promoter, ürünler, fiyatlandırma, eğilim, amaç, tanıtım, yetkinlik, üretim, ödeme, konumlandırma, ortaklık, alıcı, insanlar, evrak ve potansiyel olmak üzere 15 faktör bulunmaktadır.