Uluslararası markalaşma nedir?

Bir markanın rekabet ettiği pazarlarda gücünü ve bilinirliğini artırmak amacıyla dünya çapında yönetilmesine küresel markalaşma denir.

Bir markanın rekabet ettiği pazarlarda gücünü ve bilinirliğini artırmak amacıyla dünya çapında yönetilmesine küresel markalaşma denir. Bu taktiğe bazen uluslararası markalaşma veya küresel markalaşma denir. Küresel markalaşmayı planlamak, markanın küresel olarak nasıl görülmek istediğine ve bunu başarmak için her pazarda kendisini nasıl konumlandıracağına karar vermeyi gerektirir. Bu kavramı, küresel pazarlama taktiklerini (fiyat, ürün, yer ve promosyon) kullanarak müşteri temas noktalarını etkileyen belirli eylemlere dönüştürmek mümkündür.
Yerel pazarlarda halihazırda bir markalaşma sorunu mevcut. Markanızı kendi şehrinizde veya ülkenizde bilinen bir isim haline getirmek ve insanların onu hatırlamasını sağlamak zordur. Bunu, her birinin kendi kültürü, gereksinimleri, düzenlemeleri ve kurumsal mantığı olan çeşitli yerlerde yaptığınızı hayal edin. 1980’lerden bu yana küreselleşme, markaların uluslararası alanda faaliyet göstermesini mümkün kıldı. Bundan önce bunu yalnızca devler başarabilirdi. Ancak ulaşım maliyetlerinin azalması ve yeni bir iletişim ortamının gelişmesi (sadece internete bakın!) uluslararası entegrasyonu geliştirmiş ve her büyüklükteki şirketin büyümesini kolaylaştırmıştır. Yerel uygulamalar, kültürler ve yasalar küreselleşmeden etkilendi ancak standartlaştırılmadı. Sonuç olarak markalar, kendilerine özgü özelliklerini göz ardı etmeden çeşitli lokasyonlardaki pazarlara girme göreviyle karşı karşıya kaldılar ve bu da başarısızlığın formülü olacaktı. Malınızı ihraç etmeniz yeterli değildir; aynı zamanda değer önerinizi hedef pazarınıza açıklamanız ve olumlu marka bilinirliği yaratmanız gerekir. Bu, dünya çapında bir stratejiye olan ihtiyacın altını çiziyor: Basitçe bir a.com web sitesi oluşturmak veya çeşitli bölgelerde hizmetler sunmak yerine, küresel markalama, hangi marka bileşenlerinin küresel olarak sürdürülmesi gerektiğine ve her konum için hangilerinin değiştirilmesi gerektiğine karar vermeyi gerektirir.

Çok uluslu markalar ne gibi faydalar sunuyor?

Halihazırda yerel pazardaki payını artıran ve gelişmek isteyen markalar, yeni pazarlara girmenin en mantıklısı olduğunu düşünebilir. Aşağıda göreceğimiz gibi bu seçim markalara çeşitli şekillerde yardımcı olabilir.

Markanın hedef kitlesini genişletmek

yeni pazarlarda daha fazla turiste ulaşmak, küresel bir markanın en belirgin özelliğidir. Marka küresel tanınırlık kazanır, daha fazla müşteri ve ziyaretçi çeker ve gelir artar.

Markanın değerini artırın

Değeri geniş bir takipçi kitlesine sahip markalar. Brand Finance’ın dünyanın en değerli markaları sıralamasına bir göz atın:
Amazon ($220,8 milyar), Google ($159,7 milyar), Apple ($140,5 milyar), Microsoft ($117 milyar), Samsung ($94,5 milyar), ICBC ($80,7 milyar), Facebook ($79,8 milyar), Walmart ($77,5 milyar), Ping An ($69 milyar) ve Huawei ($65 milyar) önde gelen online perakendecilerdir. Çoğu uluslararası üne sahiptir. Günlük olarak birçoklarıyla uğraştığınızı düşünüyor musunuz? Bu, markanın kendisinin uluslararası büyüdükçe şirketin en değerli varlığı haline geldiğini gösterir.

olasılıkları belirlemek

Yeni ülkeler keşfederken muhteşem fırsatlarla karşılaşabilirsiniz. Ürününüz, dünya çapında karşılanmayan ihtiyaçları mı gideriyor? Bu pazarda rakipsiz bir şekilde yer alabilir ve kendinizi yerel standart olarak konumlandırabilirsiniz. Örneğin, Uber toplu taşıma eksikliği olan bir pazarı keşfetti ve cesur genişleme planlarıyla sürüş paylaşımı endüstrisinde lider bir konuma geldi. Bazı ülkelerde, “ride-hailing” terimi bile bu iş için bir eşanlamlı olarak kullanılıyor.

Daha iyi Yatırım Getirileri elde edilebilir.

Global markalaşmaya yatırım yapmak, genellikle pazarlama ve markalaşma girişimleri için daha fazla kaynak açar. Çeşitli bölgeler için birçok farklı reklam geliştirmek yerine, küresel işletmeler her bölge için uygun olan tek bir kampanya başlatabilirler. Sonuç olarak, şirketler ambalaj, reklam ve promosyon gibi şeylere daha az harcama yapabilirler. Ayrıca, genellikle bütün reklam bütçelerini dünya çapında en iyi kişileri bir araya getirecek bir uluslararası ajansı işe almak için ayırırlar, bu da daha düşük maliyetler ve daha büyük verimlilik sağlar.

Marka tanınırlığını artırmak

Küresel markalar genellikle bir üne sahip olur. Onlar statü ve kalite işaretleri haline gelir ve sıkça bölgesel markalardan daha çok tercih edilirler. Küresel bir marka yaklaşımı aynı zamanda insanların daha otantik hissetmelerine de yardımcı olur. Marka, her bir bölgeye uyum sağlayarak, temel değerlerini korurken, işletildiği tüm konumlarda vurgulanan bu değerleriyle halkın güvenini kazanır.

Müzakere gücü kazanmak

Prestij kazanmak ve markanın pazardaki konumunu geliştirmek, ona daha fazla pazarlık gücü sağlar. Sonuç olarak tedarikçilerle, müşterilerle ve ortaklarla yapılan görüşmeler çok daha kârlıdır.

Yakındaki rakipleri yenmek

“Yakın rakiplerinizi yenmek için yerel rekabet avantajı oluşturmak, küresel markalaşmayı gerektirir. Küresel markalar daha değerli ve güçlü hale gelirken, tüketici farkındalığı artıyor ve sonuç olarak rekabet açısından üstünlük sağlıyorlar.

Dünya çapında bir marka yaratmanın karşılaştığı temel zorluklar nelerdir?

Küresel markalaşmanın birçok avantajı vardır, ancak yalnızca bunu uygulamaya koymanın getirdiği zorlukların üstesinden gelebilenler için. Kolay bir işlem değildir ve her markanın başarılı olması mümkün değildir.

  • Bölgesel adetler
  • Bölgesel düzenlemeler
  • Yerel endüstri
  • Entegre takım çalışması
  • Daha büyük tehlikeler

Küresel markalaşma stratejisine nasıl başlarsınız?

Küresel markalaşma stratejisine nasıl başlayacağınıza dair bazı ipuçları sunalım. Markanızın zaten dünyada başarılı olduğunu ve güçlü bir tüketici pazarının bulunduğunu varsayalım. Birçok işletme, diğer ülkelere ulaşmak için sınırları aşmanın zamanının geldiğine inanabilir, ancak kuruluşunuzun bunu başarabilecek kadar büyük olmadığına inanabilirsiniz. Ancak küresel markalaşma, yalnızca büyük şirketlerin yapabileceği bir şey değildir. İşletmenizin yapması gereken tek şey, farklı bir ülkede karlı bir pazar bulmaktır (not: küresel markalaşma her yerde bulunmayı gerektirmez). Şimdi, işletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun, dünya çapında bir marka stratejisine nasıl başlayacağınıza dair bazı tavsiyelere bakalım.

  • Güçlü ve tutarlı bir marka kimliğini koruyun.
  • Küresel bir marka stratejisi oluşturun.
  • Çeşitli pazarları tanımak
  • Yerel nüfusu inceleyin
  • Yerel pazar konumunuzu açıklayın.
  • Bölgesel ortaklar bulun
  • Takım iletişimini entegre etme.
advanced divider
advanced divider

Yorum bırakın

Scroll to Top